Βρίσκεται ο Θεός πίσω από την Αρχή του Σύμπαντος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα πιστεύουν πως το σύμπαν είχε αρχή. ΄Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα όσον αφορά το τί προκάλεσε την ύπαρξή του.

Θεϊστές, όπως ο φιλόσοφος Ουίλιαμ Λέιν Γκρεγκ, θεωρούν ότι υπάρχουν επαρκή λογικά επιχειρήματα που στηρίζουν τη θεϊστική άποψη, ότι δηλαδή ο Θεός είναι η αρχή και η αιτία του σύμπαντος. Από την άλλη πλευρά, νατουραλιστές, όπως ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ και οι ‘νέοι αθεϊστές’, ισχυρίζονται πως ο Θεός δεν είναι απαραίτητος για την εξήγηση της προέλευσης του σύμπαντος.

Στο άρθρο αυτό επιχειρώ να δείξω ότι ο θεϊσμός εξηγεί καλύτερα την ύπαρξη του σύμπαντος απ’ ότι ο νατουραλισμός. Μια επιστημονική και φιλοσοφική εξέταση καταδεικνύει ότι δεν είναι εύκολο να αμφισβητηθεί το κοσμολογικό επιχείρημα Καλάμ το οποίο στηρίζει την θεϊστική υπόθεση πως η αρχή του Σύμπαντος είχε αιτία. Οι αθεϊστές ανταποκρίνονται είτε με πολεμικές είτε με αυτό-αναιρούμενα επιχειρήματα όταν έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα του τί προκάλεσε την αρχή του Σύμπαντος.

Είναι συνεπώς λογικό να πιστεύουμε, όπως καταλήγει ο Κρεγκ, ότι η αιτία για την αρχή του Σύμπαντος είναι ο Δημιουργός του, ο Θεός της Βίβλου, και όπως εκείνη μας διδάσκει, ένα προσωπικό ον που επιδιώκει την επαφή με μας, τα πλάσματά του.

Κατεβάστε όλο το κείμενο του άρθρου εδώ:

Σχολιάστε